10 Nisan 2010 Cumartesi

8.TÜRKÇE OLİMPİYATLARI

8.Türkçe Olimpiyatları ön elemeler tüm heyecanıyla devam ediyor.!

Resim


Kovboy diyarında 'Kolbastı' rüzgârı


Dünyanın en büyük organizasyonlarından Türkçe Olimpiyatı heyecanına ABD'nin Teksas eyaleti de ortak oldu.


Raindrop Türkevi tarafından bu yıl 4.sü düzenlenen olimpiyatların finaline Karadeniz oyunlarından 'Kolbastı' damgasını vurdu. Türkçeye büyük ilgi duyulan eyalette, Amerikalı öğrencilerin çok güzel Türkçe konuşması, Türk folklorunu başarıyla icra etmesi ilgiyle izlendi. Houston'ın önemli merkezlerinden Hobi Gösteri Sanatları'nda yapılan gecenin sunuculuğunu, programın televizyonda da yayınlanması sebebiyle Anadolu'nun yöresel kıyafetlerini giyen FOX TV spikerleri üstlendi.

2 bin 650 kişinin izlediği finallerde, Teksas'taki 14 şehrin yanı sıra Oklahoma, Mississippi, Kansas, Louisiana ve Arkansas eyaletlerinde Türkçe dersi veren okullardan öğrenciler yarıştı. Öğrenciler, okudukları şarkı, şiir ve oynadıkları oyunlarla hünerlerini sergilerken seyirciler de ellerindeki Türk, ABD ve Teksas bayraklarıyla yarışmacılara destek verdi.

Yarışmada, Jacqueline Mata'nın 'Bir Yangının Külünü', Amanda Castillo'nun Candan Erçetin'den 'Annem' ve Ashley Bardin'in 'Haydi Anadolu' parçalarını söylemesi, Joanna Mendoza'nın 'Elif'in Kağnısı', Dante Villanueva'nın 'Sakarya' şiirini okuması ilgi çekti.

4. Teksas Türkçe Olimpiyatları'ndaki en çekişmeli kategori halkoyunları oldu. Karadeniz yöresinden Silifke'ye, birçok yöreden oyunlar sergileyen ABD'li öğrenciler, uzun süre ayakta alkışladı. 26 halkoyunu ekibi arasında elenerek finale gelen 6 grup arasında yaşanan mücadeleyi 'Dallas Zeybek' kazandı. Yarışmada, 'yetenek' kategorisinde ise Şemmame ve Kolbastı'ya kendi yorumlarını da katarak sergileyen ekiplerin performansı görülmeye değerdi.

Öğrencileri dereceye giren Harmony Bilim Akademisi Müdür Yardımcısı Gökay Beşli, okullarında 152 öğrencinin seçmeli ders olarak Türkçe öğrendiğini ifade etti. Seçimde, eyaletin Ulusal Güvenlik Eğitim Ajansı'nın Türkçeyi gelecekte kolay iş bulunmasını sağlayacak 5 dil arasında göstermesinin etkisi olduğunu vurguladı.

Bakan Atalay'ın favorisi: 'Ümit'in Solukları'

İçişleri Bakanı Beşir Atalay, Moritanya'nın başkenti Novakşot'ta Burç Türk Okulu'nu ziyaret etti. Okul girişinde büyük bir coşkuyla karşılanan Atalay, öğrencilerden Türkçe şiir ve şarkılar dinledi. Bu yıl 8.si düzenlenecek Uluslararası Türkçe Olimpiyatları'na hazırlanan Büşra Mint Muhammed isimli kız öğrencinin, 'Ümit'in Solukları' isimli şiirini çok beğenen Bakan Atalay, "Bu şiire tam not veriyorum.'' dedi. Okulu gezen bakan, öğrencilerle Türkçe sohbet etti, bol bol fotoğraf çektirdi.

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder